fridajosephinevolontarresa.blogg.se

Vi har i Januari 2013 gjort vår livs resa. I 3 veckor jobbade vi som volontärer på ett barnhem i centrala Thailand. Här på bloggen kan ni läsa om hela vår upplevelse och om allt för- & efterarbete samt reflektioner av allt arbete.

Stolta

Kategori: Allmänt

Att se tillbaka på denna långa resa som vi har gjort är nästan lite läskigt. Det hela började hösten 2011 och nu är vi inne på 2013. Att se tillbaka på alla anteckningar, mail osv som vi har ifrån 2011 är väldigt roligt. Att det ligger mycket arbete bakom själva resan är det ingen tvekan om. Att gå ifrån att inte ha en aning om hur vi skulle lösa allt med resan till att ha varit och volontärarbetat i Thailand, varit med i tidningen två gånger, samarbetar just nu med Alla flygbiljetter och har desutom andra företag som sponsart med pengar, kläder och sponsortröjor. Just nu kan man vara ganska stolt över sig själv över att man har klarat av allt hittils. Vi har lite kvar att göra men om vi har klarat alla hinder hittils så finns det inga högre hinder. 
 
 
 
Att gå in på en hemsida och se sig själv på en bild är ganska häftigt, möjligheten som vi har fått genom samarbetet med alla flygbiljettter är en möjlighet man kanske bara får en gång i livet. Vi ska göra vårt bästa när det gäller gästbloggeriet och vi hoppas ni följer oss på deras facebook och på deras blogg. 
 
 

Alla Flygbiljetter

Kategori: Allmänt

 
 
Igår kväll prestenerades vårt samarbete med Alla flygbiljetter på facebook och på deras hemsida. 
Vi är väldigt glada att vi får samarbeta med dem och har gjort detta nu under hösten 2012 och ska fortsätta med det nu under våren 2013. Alla flygbiljetter har alltså hjälpt oss att komma iväg på resan och det är vi väldigt tacksamma för och vi vet inte om vi hade kunnat åka utan deras hjälp. Ungefär 2 gånger varje vecka kommer vi gästblogga på deras hemsida så se till att GILLA deras facebook sida och kika in på deras blogg. 
 
 
 
Samarbetet presenterades såhär:
 
 
 
 
 
 

Uppdatering ang projektarbetet

Kategori: Allmänt

Eftersom detta också är vår loggbok till vårt projektarbete gäller det att uppdatera lite om vad som händer så att våra handledare kan bedömma oss. Förra veckan började vi lite smått med manuset och valde ut vilka bilder och klipp som ska vara med i filmen. I Söndags var vi också och filmade lite klipp på hemmamiljö som ska vara med i filmen. Idag tisdag ska vi också filma lite och skriva manus. Förutom filmen så uppdaterar vi vår projektplan och skriver våra indviduella rapporter.
 
Sen utöver detta har vi en hel del jobb med vår sponsor. Senare idag släpper vi en lite nyhet så kika in här. 
 

Sama Keevitaya School

Kategori: Allmänt

Skolhemmet/barnhemmet som vi jobbade på hette Sama Keevitaya School och har funnits i över 50 år. Han som startade skolan är tyvärr inte vid liv men skolan har fortsatt att vara i bruk. Som vi nämnt innan så drivs barnhemmet av templet som ligger brevid och det var också i templet som barnen fick gå och lära sig saker innan barnhemmet startades, men det blev alldeles för litet då en skola och barnhem var efterfrågat. Eftersom templet blev förlitet fick de istället donera massa pengar för att bygga upp en skola och barnhem. På skolan och barnhemmet har det sedan 10 år tillbaka jobbat volontärer konstant. Det är volontärerna som byggt upp och utvecklat skolan tillsammans och vi två från lilla Lindome har varit delaktiga i arbetet, det känns väldigt bra. 
 
Förutom alla volontärer som bygger och undervisar på barnhemmet så finns det alltid personal på barnhemmet dygnet runt. Personalen går efter ett schema för att det alltid ska finnas någon vuxen hos barnen, de flesta lärarna bor intill skolan eller på gångavstånd. 
 
Grundaren av skolan
 

Fråga

Kategori: Allmänt

Något som gör att man orkar och fortsätter arbeta hårt med ett projekt är den positiva feeback som man får. Häromdagen loggade vi in här på bloggen och ser att en läsare hade skrivt några fina ord till oss och det är alltid lika roligt att läsa och det är de orden som gör att man kämpar för att projektet ska bli bra in i det sista. Läsaren som skrev en kommentar samlar just nu in saker och ska själv åka och volontärarbete till Thailand vilket är väldigt roligt att höra eftersom det behövs. 
 
Vi fick en fråga från läsaren också och vi tänkte besvara den i detta inlägget.
 
Fråga: Vad anser ni att barnen behöver? (detta gäller alltså saker som man kan ta med sig till barnen)
 
Svar: Som vi har nämt hade vi med oss kläder ch tandborstar och det var väldigt uppskattat. Något som vi anser att barnen behöver är skolmatriel såsom pennor, sudd, färgpennor osv. Något som också var väldigt populärt hos barnen på barnhemmet där vi jobbade var ballonger så det kan vi rekomendera att ta med. Annars gosedjur, leksaker och kläder framförallt. Vad man än tar med sig så kommer det vara väldigt uppskattat. Barnen är otroligt tacksamma och glädjas av bara ett par strumpor. 
 
 

24 februari

Kategori: Allmänt

För en månad sedan såg vår vardag väldigt annorlunda ut, vi arbetade på ett barnhem ute på landet i Thailand. Den 24 januari bestod av målning och kakling, något som vi inte alls sysslar med dagligen och något som vi inte gör idag en månad senare. Att få hoppa in och agera målare och byggare var roligt och lite utmanande. Inga riktiga arbetsverktyg utan allt sköttes medhjälp av oss, lite som förr i tiden när det inte användes maskiner till allt. För att åka på ett sånt här projekt när det innebär både byggarbete, undervisning och barnpassning krävs inga förkunskaper och det är det som gör att det är så roligt att testa på, man får göra saker som man kanske aldrig har testat på förut och inga krav ställs, väldigt fritt. Men idag den 24 februari sitter vi inte på huk på ett barnhem och kaklar utan vi sitter och skriver och skriver på manus, blogginlägg, rapport och uppdatering av projektplan. Det är inte bara en resa som skulle göras utan det var ett förarbete och det är ett efterarbete som ska göras.
 
 
Veckan som vi har framför oss kommer återigen bestå av plugg men i veckan kommer det kanske ske en liten annan sak också så glöm inte att kolla in här på bloggen för att vara uppdaterade.
 
Vi har också fått en fråga om vad barnen behöver och detta publicerar vi imorgon. Håll utkik...
 

Samma land

Kategori: Allmänt

 
Ja det är samma land men tre helt olika miljöer. Thailand, landet med de kritvita sträderna, turkosa vattnet, koraller, god mat och underbara människor. Ja det är så de flesta ser Thailand. Den bilden har jag också haft i mitt huvud under några år. Att besöka Thailand och turistställerna och komma till en rätt öde strand med elefanter och palmer intill strandkanten är ett paradis men vad döljer sig där bakom? 
 
Vi bodde ute på landet under vårt arbete i Thailand och det var en upplevelse i sig. Att veta att de kritvita stränderna, alla turister och det turkosa vattne befinner sig 6 timmar därifrån var rätt ofattbart när man såg miljön just där vi bodde. 
 
Att bo på buschen i Thailand var en nyttig upplevelse och vi fick uppleva deras baksida men ändå det "riktiga" Thailand. En taxi/tuk tuk som man lätt får tag på annars var helt omöjligt ute på landet, språket var thai, ingen engelska och inte en enda vit människa kunde synas till. Vi var helt klart väldgt udda för dem, vissa hade aldrig sett en vit männsika här, 6 timmar därifrån är en vit människa nästan hemmahörande och engslaka språket är hyfsta bra om inte thailäderna redan kan svenska. 
 
Stor skillnad var vi beredda på men inte SÅ stor. 
 
Vi besökte också Bangkok under en helg och vi blev helt stumma, från att ha bott på landet där standarden är väldigt låg när det gäller vägar, bilar, hus osv och komma till en miljonstad med bilar och höghus överallt. Vi blev chockade, det var som att man hade varit instäng och isolerad och helt plötsligt hamnat i ett kaos med männsikor, moppar och bilar precis överallt. Helt plötsligt kände man sig väldigt liten. 
 
Att ha besökt huvudstaden Bangkok, de stora turistorterna i Thailand och bott ute på landet i Thailand är jag väldigt glad för och det är nu man kan se Thailand som det land det är. 
 
 
 
 

Slutet på veckan

Kategori: Allmänt

Ja nu är det fredag igen och denna veckan har gått otroligt snabbt. Veckorna rullar på och snart är det dags att presentera projektet. Igår hade vi kontakt med vår sponsor och nu är det en hel del som händer. Ni kommer kunna läsa mer om detta inom kort. 
 
Helgen för oss kommer bestå av jobb med projektet samt lite ledigt. Vi lovade bättre blogguppdatering men plugg har kommit ivägen och just nu får vi satsa allt på skolan innan det är över. Förhoppningsvis blir de mindre plugg nästa vecka så att vi kan fortsätta berätta om resan. Det skulle vara roligt för oss att veta om ni läsare har några frågor till oss ang resan och vårt projekt. Om ni har det så är det bara att kommentera under ett inlägg så kanske vi kan samla ihop lite frågor i ett inlägg..
 
Ha en bra fredag 
 

Nya vänner

Kategori: Allmänt

Förutom att man får vara med om en oförglömlig resa om man volontärarbetar så finner man nya vänner från olika delar på vår planet. Det var ca 40-50 volontärer från olika länder när vi jobbade som volontärer. De felsta var från Holland sen var det väldigt utspritt. Sverige, Norge, Danmark; Finland, England, Austarlien; Kina, Frankrike, Tyskland, USA, Kanada osv. Väldigt roligt med så många olika nationaliteter och det blev en hel del kulturkrockar. I vår grupp av volontärer som anlände samma vecka var det väldigt väldigt blandat. Eftersom man var uppdelat i grupper på dagarna så blev det att man umgicks mest med dem i sin grupp. Vi tänkte visa lite bilder på dem som vi umgicks med under vår tid som volontärer.
 
 
Här har vi oss två och Mathilde i mitten, 19 år från Norge. Mathilde var en av dem som vi träffade direkt på flygplatsen när vi skulle bege oss till Singburi. Vi hamnade också i samma rum på Twin House och spenderade hela två veckor ihop. En väldigt snäll och trevlig tjej som lärde oss lite norska på kvällarna. Förhoppningsvis kommer man ha en återträff och träffa henne i Oslo eller kanske i Göteborg någon gång. 
 
 
Har har vi de tre killarna som vi fick dras med i två och en halv vecka. Det var de enda killarna bland 47 tjejer kan man säga så de blev väldigt väldigt tajta med varandra. Vi hamnade i samma grupp som dessa eftersom de anlände samma dag som oss och dem var väldigt roliga och trevliga. Roligt med lite killar som väljer ett volontärarbete där det innebär att sköta om barn osv. Detta är inte jätte vanligt därför var det roligt att dem hamnade i vår grupp. Vi har Fredrik 24 år från Danmark längst till vänster, Floris 18 år från Holland och längst till höger har vi Fredrik nr 2, 20 år från Sverige. 
 
Sista bilden är på oss och de vi umgicks med allra allra mest. Längst till vänster Ida från Norge, sen Fredrik igen, sen Emilia från Sverige. En liten nordisk kombo som vi trivdes bra med. Emilia som står imitten delade också rum med oss vilket var väldgt kul. Vi hoppas och tror vi kommer möta upp dessa någon gång nu i efterhand. Vi träffade också en tjej från Göteborg som heter Nathaile som vi lätt kan hålla kontakt med och träffa. 
 
Där hade ni några bilder på några nyfunna vänner.
 
Förutom dessa underbara personer som vi träffade så är det måndag och en ny vecka har börjat. Dags att plugga järnet med projektet då det inte är långt kvar tills slutprodukten och slutrapprten ska vara inne. 
 

Hälsa och sjukvård

Kategori: Allmänt

Igår skrev vi lite om hygienen på barnhemmet, särskilt på toaletterna. Hygienen på barnhemmet var inte särskilt bra och barnen lever i detta dagligen. Om vi med våra svenska klena kroppar hade levt i denna hyginen hade vi förmodligen spenderat den största tiden på toaletten. Men barnen verkade klara sig ganska bra eftersom dem förmodligen inte upplevt något annat. När det kommer till deras hälsa och sjukvård så är faktiskt den ganska bra, barnen får tre mål om dagen, vilket bestod av ris. Även fast barnen fick i sig tillräckligt med näring kunde man inte se ett enda överviktigt barn utan alla var väldigt smala och man kände det väldigt tydligt när man lyfte dem. Men huvudsaken är att de mår bra och klarar av vardagen, kropparna har antagligen fått anpassa sig efter omständigheterna på barnhemmet. 

När ett barn på barnhemmet drabbas av feber, förkylning osv så finns det ett rum som är anpassat för de som inte mår särskilt bra. Rummet är uppbyggt av volontärer och sängar är inköpt för att barnen ska kunna krya på sig. Detta tycker vi är väldigt bra för att försöka förhindra smittningar osv. När det kommer till allvarligare sjukdomar eller skador där man måste uppsöka sjukhus så står munkarna för sjukhuskostnaderna. Som vi nämt innan så ägs och drivs barnhemmet av munkar. Sjukhuset ligger ca 40 min från barnhemmet. Som ni ser så är sjukvården ganska bra för barnen och det finns familjer som har det mycket mycket värre, men vi får tänka att detta är tackvare alla volontärer som åker dit och jobbar gratis. 

Att vi har varit delaktiga att förbättra deras situation känns väldigt bra, den känslan att man har varit där och gjort så gott man kunnat är oslagbar i vissa lägen. Man kan hjälpa till på otroligt många sett, enklaste sättet är att skänka pengar men om man har möjlighet att åka på en volontärresa så tycker vi man ska ta chansen, få se allt med egna ögon och uppleva och göra skillnad på plats är väldigt väldigt roligt. 

Här har ni en bild på sjukrummet på barnhemmet:

 
Ha en trevlig Söndag 

Hygien

Kategori: Allmänt

Hygien i Thailand är nog en av de sämsta, det är otroligt skitet överallt och det är väldigt synd. Hygienen där vi bodde och på barnhemmet var inte heller särskilt bra, det var väldigt skitet och man kände sig allmänt smutsig hela tiden. Rummen i sig på twin house såg väldigt fräscha ut men ändå kunde man skrapa av sig skit från kroppen och kläderna var bruna av smuts. På barnhemmet var det samma sak, det var väldigt skitet. När det kommer till hygienen på toaletterna var det fruktansvärt, det var så äckligt och smutsigt så man mådde illa. Att hålla rent på toaletterna är något som vi i Sverige ser som självklart men där verkade dem inte bry sig ett dugg. En toalett på centralen i Göteborg kanske vi tycker är skitig med papper på golvet osv, men om man jämför med deras så har vi det riktigt fräscht. Här fanns det inget papper, det var avföring på golvet, i hela toaletten, runt hela toaletten och på väggarna. Bilden här är på den enda "vanliga" och den fräschaste toalettten men för oss är det ingen vacker syn. På bilden kan ni också se barnens duschar.....
 
 
Man får sig verkligen en tankeställare när man får uppleva detta och se det med egna ögon. Vi har det så himla bra i Sverige och fler skulle behöva åka och se hur andra egentligen lever för att förstå hur bra vi har det. Alla I Sverige kanske inte har det lika bra men de flesta har tak över huvudet.
 
När det kommer till hyginen när det gäller barnens tänder så var det helt okej men de flesta barnen hade många hål och vissa saknade vissa tänder. Vi ville göra nått för deras tandhygien så vi hade köpt med oss varsin tandborste till alla barn. Detta var otroligt uppskattat av alla:
 
Vi får hjälp av en liten kille med att dela ut, han har själv bevarat sin tandborste tryckt.
En och en tackade alla 170 barn glatt för sin tandborste.
Glad pojke med sina nya svenska tandborste
Dagen efter utdelningen möts vi av detta, våra tandbortstar som vi köpt och fraktat från Sverige är redan använda och ser ut att trivas på barnhemmet. 
 
För några dagar sedan såg vi en bild på vår norska väns blogg där en av flickorna på barnhemmet står och borstar tänderna med tandborten hon fick av oss. Kul att se att de används....
 
 
Imorgon skriver vi om sjukvården på barnhemmet..
 
Ha en fin lördag. 
 
 

Sista dagen på lovet

Kategori: Allmänt

Ja som rubriken lyder så har det varit sista dagen på vårt sista sportlov. Lovet har inte blivit riktigt som vi tänkt, med sjukdom osv. Lovet har också gått alldeles försnabbt och vi har varit väldigt frånvarande från bloggen. Förbättring kommer ske till nästa vecka vi lovar. 
 
Ha en underbar helg 
 

Alla Hjärtans dag

Kategori: Allmänt

Idag får ni lite bilder på våra söta barn som vi fick träffa i Thailand. Världenssötaste och tanken att vi förmodligen aldrig kommer träffa dem igen är jobbig. Hur blir deras framtid, vad kommer dem göra, kommer dem lyckas, kommer dem vara lyckliga?? Massor av frågor som man skulle vilja veta men aldrig kommer få svar på. 
Men vi får glädjas åt att vi har fått träffa dem och att vi alltid kommer minnas dem med ett leende på läpparna. 
 
 
 
Kärlek till de söta barnen
 
Glad Alla Hjärtans Dag alla läsare 
Önskar VI
Kram Frida & Josephine 

Fotobok

Kategori: Allmänt

Denna veckan har vi sportlov vilket är väldigt skönt. Vi har så fullt upp att vi inte hinner blogga. Men fler bilder från projektet ska vi lägga upp när vi har tid.
Idag tänkte jag visa lite vad jag gör när jag har några lediga minuter. Jag gör en fotobok om vår resa, med bilder och text. Boken ska jag ha som minne men också för personer som vill läsa om projektet och se bilder. 
 
Så här ser det ut just nu:
 
 
 

Arbetet på barnhemmet

Kategori: Allmänt

Hej! Helgen börjar dra mot sitt slut och nu startar snart vårt lov. Idag bjuder vi på lite bilder från vårt arbete på barnhemmet. 
 
Att arbeta på barnhemmet var väldigt speciellt och krävande. Det var varmt, smutsigt och begränsat med arbetsverktyg men allt går om man vill. Första dagen vi kom dit så sa bara en till oss att ni får göra var ni vill, det finns målarfärg där och cement där.....
Jaha vad ska vi göra nu, när man kommer till ett helt nytt ställe och till en arbetsplats där det inte finns någon arbtesledare så är det bara att ta egna intiativ. Första dagen var det lite svårt att hitta på vad man skulle göra men det fanns otroligt mycket som man ville göra men det var svårt att veta om man fick göra det och om det skulle vara uppskattat. 
 
Första dagen började vi kakla ett klassrum vilket såg ganka lätt ut men det var mer krävande än vad det ser ut. Man satt på bara knän i all smuts och blandade cementen för hand osv. Väldigt roligt när man fick in tekniken tillslut. 
Detta blev ett projekt som vi sysslade med hela veckan samtidigt som vi målade lite väggar, stålpar osv. Vi började också röja ut ett rum där de skulle göra ett musikrum för barnen för en donation barnhemmet hade fått av en volontär. Otroligt mycket skit i de rummet men tillslut var allt ute och man kunde börja måla osv. 
 
En av förmiddagarna klippte Frida 5 barn vilket gick väldigt bra. Josephine arbetade med att filma hela resan så det var också en arbetssyssla. 
 
Detta var lite av de vi gjorde, vi ägnade också mycket tid åt att ge barnen uppmärksamhet och dela ut alla våra gåvor. Barnen krävde mycket uppmärksamhet och ville gärna synas och ha närhet så vi tyckte det kändes väldigt viktigt att finnas där för dem under den period vi befann oss på barnhemmet. 
 
Vårt första arbetsprojekt handlade om att lägga ett golv i ett klassrum.
Vi fick blanda cement detta gjordes för hand och inte med några maskiner. Tufft och tungt i den värmen. 
Några av våra volontärvänner som arbetar, i orange (Mathilde från Norge), turkost (Hedi från Finland), Vitt (Hanna från Tyskland) och i svart (Steinar från Norge/sydafrika).
Ibland hände de olyckor, Fredrik från Sverige tog i lite för mycket. 
Arbetsverktygen
Ibland ville barnen vara med och hjälpa till
Full fokus på arbete, två små elever och Emilia
Det började likna något...
Målning sysslade vi också med
Två av våra konstverk
Klippdags
Klippning, en efter än vilket resulterade i 5 barn på en förmiddag i 35 grader värme. 
 
Trevlig söndag alla läsare
// Frida & Josephine 
 
 
 

Bilder del 8

Kategori: Allmänt

Fredag och detta innebär sista skoldagen innan en veckas lov. Igår hade båda väldigt mycket att göra så vi hann inte lägga upp några bilder så idag får ni lite extra bilder att kolla på. 
Helgen blir ganska lugn för oss men förmodligen kan vi skriva lite på vårt manus till filmen. 
 
 
Dessa underbara barn är så fina och vi kommer alltid att minnas dem. Hoppas deras framtid blir ljus <3 
 
Här kommer lite bilder från vårt boende:
 
Våra sänger, ser helt okej ut men var hemska. Vaknade upp varje morgon och trodde man hade varit med i ett slagsmål för så ont i kroppen hade man. Fjädrarna i sängen skavde rätt in i ryggen eller i sidan. 
Men man ska inte klaga, vi hade i alla fall varsin säng och under en kortare period så klarar man allt.
Ödlorna gillade oss och vårt rum. Förutom ödlorna så fanns det andra insekter som orm, större ödlor och spindlar. Inga favorit insekter men vad ska man göra, man får försöka glömma att de finns.
Lobbyn och vår matsal, det var här vi spenderade alla våra kvällar.
Varje dag, frukost, lunch och middag så fick vi diska vår egen disk, vilket var väldigt förståligt eftersom vi inte bodde på något hotell.
 
Vårt kära rum.. Rum nummer 14 som hade namnet Rose. Det var på rummet man kunde börja fundera, reflektera och förstå vad vi gjorde. Rum nummer 14 på twin house är något som vi kommer minnas, det var vårt hem under vår resa och det var dit man anlände efter varje jobbdag. Rummet blev snabbt kallat vårt hem och det kändes väldigt naturligt under perioden i Thailand men vårt riktigt hem i Sverige är så långt ifrån detta men det har varit väldigt nyttigt att få bo så primitivt. 
 
Trevlig helg önskar vi
 
Kramar Frida och Josephine 
 
 
 
 
 

7 feb

Kategori: Allmänt

Idag har vi båda praktik hela dagen så uppdateringen kommer inte bli såbra men bilder kommer senare ikväll.
 
Igår gjorde vi klart uppgiften vi fått av vår sponsor och denna kommer synas i kyrkobladet här i Lindome under våren. Så håll utkik efter kyrkobladet om ni bor i Lindome.
 

Bilder del 7

Kategori: Allmänt

Hej hej! Idag är det dags för oss att börja med manuset samt göra våra uppgifter vi fått av vår sponsor. Förutom detta har vi skola och praktik precis som vanligt idag. 
 
Idag bjuder vi på lite bilder från barnhemmet:
 
Killarnas sovsal, här sover alla killar ca 100 st. De sover på golvet på varsin centimetertunn madrass.s
Söt liten elev, lägg märke till att hon inte har några skor. Skor var något som de flesta saknade så de gick i bara sockar. 
Tjejernas sovsal, här sover ca 70 st.
 
Matsalen
Barnens duschar
Några av de äldre eleverna
Vår vän Emilia och en söt liten pojke
Vår underbara lilla flicka som mötte oss varje dag med en go kram
Två tjejer som var lite blyga
Lite rast och då är det dags för lite aktiviterter
Frida med vår gulliga lilla kille
Josephine med vår gulliga lilla tjej
 

Bilder del 6

Kategori: Allmänt

Tisdag idag och det är en vecka sen vi åkte ifrån Thailand. Idag har vi fått lite uppgifter att göra från vår sponsor Lindome församling. Det är lite som ska skrivas och föreläsningar som ska bokas. Vi har fullt upp kan man säga. Imorgon ska vi börja lite smått på manuset vilket kommer bli en svår uppgift. Det är mycket som vi vill ha med och det finns väldigt mycket som är svårt att beskriva men vi ska göra vårt bästa med filmen. 
 
Idag får ni se lite bilder ifrån när vi besökte ett väldigt väldigt känt tempel. Vi åkte ca 3 tim buss norr ut från Singburi för att komma hit. Det var en långresa där man hann tänka efter vad vi faktiskt var med om. 
 
Templet 
Vid templet fanns klockor i alla storlekar som man skulle slå på. På bilden ser ni några av volontärerna som gör detta. 
Templet
 
Vi fick vara med under en cermoni som två munkar hade. Intressant och alla var tvungna att sitta på knäna. Under tiden vi fick leva i buddhismen fick vi lära oss att man aldrig fick visa fötterna för buddha utan man skulle ha fötterna bort från buddha hela tiden. 
Framför templet fanns tre olika trappor som stod för olika saker.
Från vänster: Life, luck, love.
Man skulle välja en trappa och gå ner för sedan upp och sen ner igen. På bilden ser ni massa skolelever som väljer trappa. 
 
Efter att vi besökt templet så gick vi till en matmarknad som låg intill templet. Vi var på många matmarknader och varje gång var det en ny upplevelse för stanken som var på marknaderna var förfärlig. 
Våra vänner Fredrik och Floris smakade på kycklinghjärta vilket inte var någon succé.
 
Dagen avslutades med den vanliga måltiden som bestod av RIS.......
 
 

KappAhl och bilder del 5

Kategori: Allmänt

Vi har nämnt många gånger innan att KappAhl sponsrade oss med kläder som vi kunde skänka till barnen. Detta blev väldigt uppskattat av barnen och det var så himla kul att se dem så glada. Vi fick gå runt till alla klasser och dela ut personligen vilket var väldigt jobbigt eftersom alla inte kunde få samma klädesplagg men alla var nöjda och glada ändå. 
 
Vi vill tacka KappAhl ännu en gång för att de skänkte kläderna till oss, det betyder väldigt mycket. 
Här kommer några bilder från utdelningen:
 
 
 
 
Tack KappAhl´s huvudkontor i Mölndal
 

Från solsken till snö, från Asien till Europa

Kategori: Allmänt

För en vecka sen var vi i värmen och på andra sidan jordklotet, nu sitter vi här i snön och kylan. Men att vara tillbaka i Sverige är skönt efter en resa med så mycket olika intryck, oftast vill man inte åka hem till vardagen men denna gången var det skönt att komma tillbaka till vardagen och försöka smälta allt som hänt. Nere i Thailand var det väldigt svårt att smälta allt som man hela tiden upplevde och såg för det hände något nytt nästan hela tiden. Det dröjde till och med några dagar innan man faktiskt insåg att barnen levde 365 dagar om året på barnhemmet.  
Barnhemmet var helt ok men för oss som lever i en vardag som är väldigt långt ifrån deras så är det svårt att sätta sig in i att dem verkligen bor där. Men barnen har det förmodligen bättre på barnhemmet än vad dem hade haft i sina hembyar. De flesta barnen kommer ifrån norra Thailand men det fanns även barn som har sin bakgrund i Burma. 
 
Dessa fina barn som lever på barnhemmet har haft tur att hamna på ett barnhem som hela tiden utvecklas av volontärer och de får också möjlighet till en grundskoleutbildning. När de går ut nian får de tyvärr inte stanna kvar utan då måste de tillbaka till sina hembyar för att jobba, detta är ett ganska stort problem för det är många av barnen som far illa ut efter att dem fått återvända hem. 
Vi hoppas att genom alla volontärer och bidrag som ges att dem kommer kunna bygga ett gymnasie där barnen kan fortsätta gå i skolan. Alla borde ha lika tur som oss i Sverige som får en bra grundeskole- och gymnasieutbildning.
 
 
Barnhemmet/skolan: På vänstersida ser man barnhemmet och på högersida är skolan. 
 
 

Bilder del 4

Kategori: Allmänt

Söndag och sista dagen denna helgen. Vår första helg i Sverige är snart över och vi ser framemot en ny vecka. I veckan ska vi försöka sätta igång med manuset till filmen och kolla igenom de klipp Josephine har filmat under resan. 
 
Hoppas alla haft en bra helg och vi avslutar helgen med att bjuda på lite djurbilder från resan. 
Vi besökte lite elefanter under resan, elefanterna är väldigt betydelsefullt för thiländarna
 
Ko
De Thailändska kossorna var väldigt smala och man kunde också se dem lite överallt. De var inte som de svenska svart vita mjölkkossorna 
Vi besökte en by där det sprang runt flera hundra lösa apor. Aldrig varit med om något likanande men det var otroligt häftigt men lite små läskigt. 
 
Aporna var i alla olika storlekar
Aporna är otroligt lika människan i sättet
Det fanns också ett aptempel som man fick gå in i och i taket på templet hängde massa fladdermöss. Man ser dem på bilden om man kollar noga. Vid den första röda plankan uppifrån till vänster så hänger det några stycken. 
En nöjd apa med lite mat
Lite hungriga fiskar 
Ödlor hade vi ofta på besök i rummet. 

Bilder del 3

Kategori: Allmänt

Idag får ni en bildbomb från när vi besökte den lokala skolan i Singburi. Dessa barn bodde med sina familjer i Singburi och gick i skolan precis som vi gör här i Sverige. Barnen var helt tokiga när vi kom dit och hälsade på och vi fick ett sånt glatt bemötande. 
 
Namnet på skolan, vi minns tyvärr inte vad den hette och vi kan inte läsa Thailändska tyvärr.
Liten del av skolan, här ser vi blandannat deras fotbollsplan.
De minsta barnen satt på golvet och målade.
Söt liten kille
Så här såg det ut i ett av det finaste klassrummet.
Barnen är djupt konsentrerade
Barnene påväg in i klassrummet, i klassrummen fick man inte ha skor utan dessa ställde man vid dörröppningen. 
 
Del av skolan, innanför dörrarna är det klassrum
a
Ett klassrum/lekrum för de mindre barnen
De allra minsta sitter fint och väntar på mat
Ett klassrum med lite lägre standard
Bildsalen, vi blev enormt imponerade av deras konstverk. 
Den enda engelskaläraren på skolan och hon jobbade också som volontär på skolan. Vilken eldsjäl och vilken stor betydelse hon har för barnens framtid när det gäller engslska undervisningen. 
Tre små busiga och blyga barn
 
Nu har nu äntligen fått se lite barn på bilderna och inte massa omgivning, mer barnbilder och bilder på oss kommer. 
 
Ha en bra lördagskväll 

Bilder del 2

Kategori: Allmänt

Fredag idag och det var dags för skola för mig (Frida) och praktik för Josse. Jag har inte riktigt kommit in i tidsrytmen ännu så skoldagen var väldigt tuff med extrem huvudvärk hela dagen. 
Helgen för oss kommer vara hyfsat lugn och nästa vecka drar vi igång med arbetet på vår slutprodukt.
 
Idag publicerar vi lite bilder från vår andra dag i Singburi. Vi var på en promenad runt om i Singburi för att lära känna byn och för att lära oss lite om levnadsättet. Vi besökte ett tempel som ligger ca 15 min gångavstånd från twin house och här fick vi kolla runt samt lära oss att varje gång någon dör så firar man detta genom att skjuta raketer. Deta fick vi uppleva två gånger under vår vistelse i Singburi och det var lte speciellt. Man blev nästan lite tagen av att veta att någon från byn har dött och en hel familj/släkt sörjer. Men men alla kulturer och religoner är olika och fler saker kring levnadsätt kommer i andra inlägg. 


I Singburi fanns det ett tempel, detta är ingången till templet och dess omgivning. 
Templet i Singburi
Omgivning i Singburi, ån/floden sträcker sig längs hela byn. 
Vi besökte en matmarknad i Singburi
Hygienen på marknaderna är inte den bästa och försäljarna sover till och med bland sina varor som ska säljas.
 
Vi besökte också en Big Buddha som låg några minuter med buss norr om Singburi.
När vi besökte big Buddha fick vi lära oss hur man mediterade/bad varje dag. Vilken process och det är lite faccinerande att buddhisterna tar sig tid att utöva detta flera gånger om dagen.