fridajosephinevolontarresa.blogg.se

Vi har i Januari 2013 gjort vår livs resa. I 3 veckor jobbade vi som volontärer på ett barnhem i centrala Thailand. Här på bloggen kan ni läsa om hela vår upplevelse och om allt för- & efterarbete samt reflektioner av allt arbete.

Hej

Kategori: Allmänt

Denna dagen har gått väldigt snabbt och vi har varit med varandra hela dagen. På förmiddagen åkte vi till Göteborg och tog lite häftiga bilder men det var väldigt kallt så vi hoppade in i bilen igen och åkte en liten roadtrip runt Göteborg. Sen när vi var hemma igen så började vi skriva ihop lite saker som vi vill ha med i filmen. Vi planerade också hur vi ska lägga upp filmen och var någonstans vi ska börja filma. Göteborg? flygplatsen? Bangkok? Singburi? Volontärcentret? Barnhemmet?.
Var någonstans vi kommer starta att filma får ni veta när filmen är klar :) 
 
Imorgom ska vi beställa sponsor t-shirtarna och ringa en loppis som vi vill stå på :) 
 
Imorgon lovar vi bättre och roligare inlägg....
 

Tröja

Kategori: Allmänt

Hej!!
 
Nu när vi har höstlov har vi kollat runt efter olika företag som kan trycka upp tröjor till oss och vi har hittat ett företag där man kan designa själv på deras hemsida. Vi har gjort en tröja som vi kan tänka oss och på den har vi vår sponsors logga, tröjan kommer vi bära under vårt arbete och under våra föreläsningar. 
 
Så här ser den ut:
 
Framsidan:
 
Baksidan:
 
Om ni ser två blonda tjejer med dessa tröjor så är det vi :)
 
Ha en super bra onsdag trots det regniga vädret
Kramar Frida & Josephine 

30 oktober

Kategori: Allmänt

Godmorgon!!
 
Oktober månad börjar gå mot sitt slut och det känns verkligen att vintern börjar närma sig. Idag blir det en dag inne Göteborg för att kolla runt lite i affärer.
Igår kontaktade jag Colgate och ett annat företag som arbetar med tandborstar. Vi kontaktade dem för att fråga om de var intresserade av att vara med och skänka lite prover som vi kan ta med oss till barnen. Colgate kunde tyvärr inte hjälpa till och det andra företaget hade också svårt att skänka eftersom det är otroligt många som vill samma sak som vi. Men av företaget som säljer tandborstar kunde vi få köpa tandborstar till ett mycket bra pris. Vi får fundera över detta och se om budgeten går ihop. Synd att ingen kunde skänka men det är bara att fortsätta leta. Vi har ju lärt oss att man aldrig ska ge upp :)
 
Hoppas ni får en bra tisdag...
Kramar Frida & Josse
 

vinter_63204766.jpg

Tips på volontärresa

Kategori: Allmänt

Hej!!
 
Eftersom programmet som jag nämde nedan sänds ikväll så kanske några av er får lite inspiration att åka till Ghana och volontärarbeta. Jag tänkte därför att det skulle var bra att tipsa om en volontärresa till just Ghana om du vill hjälpa till precis som kändisarna.
 
Ghana
På det här projektet kan du välja mellan att arbeta på ett daghem eller barnhem. I Ghana är det många eldsjälar som startat ett daghem/barnhem och då har man offrat hela sitt liv åt att hjälpa andra och då är volontärer till stor hjälp för att undervisa och leka med barnen. Dina arbetsuppgifter kan variera väldigt mycket och du kommer få lära känna en annan kultur. Du kommer få göra alltifrån att sköta om barnen på daglig basis till att planera aktivitets dagar. Du kan välja att arbeta på projektet från 4 veckor till 24 veckor. Om du är intresserad av projektet ska du kolla in HÄR
 
Många barn i Ghana bor på barnhem utan kontakt med sin familj.

SOS uppdraget

Kategori: Allmänt

 
Ikväll sänds ett program på tv4 som handlar om att hjälpa till för att rusta upp en fritidsgård i Ghana. Programmet är en dokumentärserie där 6 kända svenskar åker till Ghana för att arbeta. Missa inte det, klockan 21.00 på tv4 
 
 

Nairobi

Kategori: Allmänt

Hej!!
 
Vilket hemskt väder det är i Göteborg idag. Regnet öser ner och det blåser jätte mycket.Tur att man har tak över huvudet och kan sitta inne och kolla ut istället. Första lov dagen är det idag och det är underbart. 
Eftersom det inte är någon skola idag så kan jag tipsa er om något som jag ångrar att jag inte har gjort.
 
Jag läste för några månader sen om den svenska skolan i Nairobi i Kenya där man kan plugga ett år på gymnasiet eller en längre tid. Eftersom jag inte har gjort detta och är arg att jag inte upptäckte de i tid så kan jag istället inspirera och tipsa andra om detta äventyr.
 
Svenska skolan i Nairobi är en skola för nordiska elever.
Det finns både förskola, grundskola och gymnasium och de utgår från den svenska läroplanen. Eftersom jag själv går på gymnasiet tänkte jag skriva lite om hur de ser ut att plugga ett år på gymnasiet i Nairobi.
 
På gymnasiet finns de tre linjer att välja på och dessa är samhäll, natur och ekonomi programmet. Man följer som sagt den svenska läroplanen och de svenska kursmålen på skolan men man kan också göra extra tillval på kurser såsom modersspråket swahili. Man kan läsa kurser som FN-kunskap, Model UN och U-landskunskap. För att komma närmare folket i Kenya och se likheter och skillnader har dem utbyten med andra skolor runt om i landet. På fritiden kan man syssla med flera olika aktiviterter såsom afrikansk dans, tennis osv. Safari är något som du också kommer få uppleva under din vistelse. 
 
Om man åker till Nairobi själv för att studera kan man bo på skolans internat med alla andra nordiska elever som inte har sina föräldrar i Nairobi.
 
Om ni är intresserade av detta kolla in deras hemsida HÄR
 
Om jag hade läst om detta innan jag började trean eller tvån på gymnasiet hade jag pluggat ett år på denna skola. Det låter verkligen som ett äventyr som man bara kommer uppleva en gång i livet.
 
Men jag får vara glad at jag ska på ett annat stort äventyr snart :D
 
Tips om andra äventyrsresor kommer kanske i eftermiddag...
 

kenya.jpg

Söndag

Kategori: Allmänt

Hej!!
 
Hoppas ni har haft en bra söndag. Det känns som att denna dagen har varit hur lång som helst, kan det bero på att vi drog tillbaka klockan en timma?
Idag var jag som sagt och besökte kommersen som är en stor loppis i Göteborg. Vi hade tänkt stå och sälja där någon helg men jag blev väldigt besviken på loppisen. Jag hade förväntat mig bättre så vi får nog skippa att stå och sälja där. Man måste känna att de ska gå bra att stå på loppisen och att man ska få in lite pengar. Det krävs lite tid att släpa med sig alla sakerna så då vill man känna att det är värt slitet och det gjorde det inte idag. Men vi kommer stå på någon annan loppis nu så snart som möjlgt. 
 
Imon är det första lov dagen och den ska spenderas framför datorn för att arbeta med vårt projekt. Imon kan ni vänta er ett roligare inlägg än detta.
 
//F&J
 

Kommersen

Kategori: Allmänt

Godmorgon!!
 
Idag är det Söndag och det känns inte alls jobbigt att vakna upp denna söndagen. Vad beror det på??
Jo nu har vi lov en vecka, alltså ingen skola att gå till imorgon. Det känns otroligt skönt och välbehövligt.
Idag ska jag åka in till loppmarknaden kommersen i Göteborg och kolla hur det ser ut där. Vi hade tänkt stå där någon helg för att sälja lite av kläderna vi fått av vår sponsor kappahl. Men innan vi bestämmer oss kan det vara bra att kolla in hur det ser ut och prata lite med dem som jobber där.
Så ser alltså mina planer ut denna söndagen. Förhoppningsvis bokar vi upp en helg som vi står där så håll utkik på bloggen när vi kommer stå och sälja.
 
Ni som är intresserade av att köpa lite oanvända kläder från Kappahls provkollektion kan besöka oss den 1 december på hamstern i Kungsbacka. Där kommer vi stå och sälja för att samla in pengar. Ni kommer kunna fynda fina och nya kläder som är perfekta att ge bort i julklapp, om man inte känner för att lägga massa pengar på julklappar så är detta tillfälle perfekt.
 
 
Ha en bra söndag

Påväg till Litauen.......

Kategori: Allmänt

Tre och ett halvt årsedan åkte vi på vårt första äventyr tillsammans. Resan var till Litauen där vi bodde som utbytesstudenter i en vecka. En resa som förändrade vår syn på samhället och skolan och som gjorde att vi kom närmare varandra som vänner. Resan var väldigt givande och vi ångrar inte att vi åkte dit. Många var skeptiska till att åka till Litauen och de flesta trodde att det inte skulle bli en resa att minnas. Men resan är något som vi aldrig kommer glömma och den har förändrat oss. Det är väldigt roligt att prata om gamla minne därifrån som vi har tillsammans. Det är svårt att förklara hur det egentligen var där och hur stor skillnad det är jämfört med Sverige även fast Litauen ligger väldigt nära Sverige. Bilden som ni ser här uppe är på en tidningsartilkel som handlade om oss innan vi åkte iväg. En liknande artikel kommer säkert vara med i samma tidning 4 år senare men då är rubriken en annan. Vi går ifrån att vara utbytesstudenter i Litauen till att volontärarbeta på ett barnhem i Thailand. Det är en stor skillnad men vi förbereder oss till 100 procent och hoppas att det kommer gå lika bra som Litauen resan. Endast 76 dagar kvar.................................
 
Ha en bra lördagskväll
Kramar Frida och Josse
 

Dåligt bloggande

Kategori: Allmänt

Hej!!
 
Vi har varit dåliga på att blogga idag och igår och detta beror på att vi bara slappat och umgåtts med varandra. Igår/inatt var vi på bio tillsammans sen idag har vi varit inne i Göteborg och kollat runt lite på stan.
Ikväll ska vi bara ta de lugnt med en hemmakväll och skriva ihop en delredovisning som vi ska ha v45. Vi ska också maila lite företag som kanske är intresserade av att sponsra med lite produkter som vi kan ha med till barnen.
 
Vi kommer säkert slänga in ett inlägg ikväll också.
 
 
 
 

Detta har hänt i oktober...

Kategori: Allmänt

Jag sitter och kollar tillbaka i arkivet i oktober månad och ser hur mycket som har hänt. Denna månaden har vi vekligen arbetat väldigt mycket med projektet och det har gjort att vi har tagit stora framsteg. Det märks att det börjar närma sig nu och när väl december månad börjar så går veckorna extremt snabbt. Man börjar räkna ner till julafton och sen springar tiden iväg och det är dags för avresa.
 
Eftersom det skett så mycket i oktober tänkte jag göra en summering av allt.
Månaden började med att vi skickade in vår projektplan till projektet. Detta är en inlämning som har stor inverkan på vårt betyg i skolan. Det var skönt att lämna in den så man slipper ha det efter sig. Projektplanen ska uppdateras under arbetets gång och vi tänker lämna in en andra upplaga innan jul sen den slutliga upplagan innan projektets slut.
Vi bokade också volontärresan och det var väldigt efterlängtat, vi fick direkt betala en anmälningsavgift och sedan skicka in ett formulär med hälsouppgifter till barnhemmet. Nu börjar vi känna att resan börjar närma sig.
Under hela oktober månad har vi också sålt New body, detta har gått bra och vi har fått in lite pengar till resan. Nu i slutet av månaden fick vi reda på vilka vaccin vi behövde så nu har vi det under kontroll också.
Vi har också börjat kolla upp olika tryckeri som ska trycka våra tröjor som vi ska ha när vi arbetar och när vi föreläser. Förutom att vi letat efter detta har vi också fått varsin sponsor tröja av en av våra sponsorer. När jag ändå pratar om sponsorera så kan jag lika gärna nämna alla sponsorer vi fått under oktober månad, allaflygbiljetter.se, Kappahl och Landskap & Anläggning AB. Sedan innan har vi Lindome församling som sponsor. Alltså har vi hela 4 sponsorer till vårt projekt. Helt otroligt och vi kan bara säga att hårt arbete lönar sig. GE ALDRIG UPP.....
 
 
"Det finns inget hinder som du inte kan övervinna"

Vaccination

Kategori: Allmänt

Hej igen!!
 
Nu har jag pratat med vacinationscentralen och har fått svar på mina frågor. Som det ser ut nu så behöver vi vaccinera oss mot hepatit A+B, dukoral-kolera och kanske tyfoid. Jag frågade angående malaria men det skulle inte vara någon farar dit vi ska åka, det viktigaste var att använda myggmedel flitigt.
 
När jag ändå skriver om vaccin så kan jag berätta kort om vad de olika vaccinen är emot.
 
Hepatit A:
Är ett virus som sprids genom avloppsförorenatvatten, detta kan orsaka infalammation i levern eller så kan man bli gul i huden så kallat golsot. En stor risk för att få hepatit a är genom musslor och ostron eftersom viruset överlever väldigt länge i vatten. Det behöver inte bara komma ifrån dessa livsmedel utan det kan komma ifrån andra livsmedel som har bevattnats med förorenat vatten. Detta är ett vaccin som krävs att ha i väldigt många länder.
 
Hepatit B:
Detta är ett virus som finns i blodet eller andra kroppsvätskor. Viruset sprids delvis genom blod. hepatis B är väldigt vanligt i Afrika och Asien och det är ca 20 procent av befolkningen som bär viruset. Eftersom vi ska ha hand om barn och deesa kanske ramlar och slår sig och det börjar blöda så är det väldigt viktigt att vi är skyddade mot hepatit B. Det behöver inte krävas mycket blod för att man ska bli smittad. Hepatit B-virus orsakar en inflammation i levern precis som hepatit A. Man kan också bli väldigt trött och tappa matlusten. Det finns männsikor som påverkas allvarligt av viruset och får då en kronisk leverinflammation.  
 
Dukoral:
Är ett vaccin mot matförgiftning. blir skyddad motbåd ETEC (turistdiarré) och Kolera. Det bästa med dukorl ää att man kan bestämma själva om mavil ta et hemma eller på vårdcentralen. Det är ett drickvacci som innehåller två doser. Om du tar dukoral för första gången måste du ta två doser med  minst en veckas mellanrum. Den andra dosen bör tas senast en vecka före avresan. Om d tagi det innan behöver duendast ta en dos.
 
Tyfoid:
Detta ä ett vaccin mot tyfoidfeber. Tyfoidfeber är en allvarlig sjukdom som orsakas av en salmonellabakterie, Salmonella typhi. Sjukdomen smittar genom förorenat vatten eller mat. Typiska tecken är hög feber, huvudvärk, värk i muskler och så småningom diarréer. Skillnaden mellan andra salmonellabakterier och tyfoidfeber är att tyfoidfeber alltid ger blodförgiftning också. Febern är mycket vanlig i tropiska länder.
 
Detta är vaccinen som vi ska ta innan resan. Det kommer ske i mitten av december.
Vi vill bara få det överstökat....
 
 
 
Ha en fortsatt bra torsdag
 

Godmorgon

Kategori: Allmänt

Idag är det torsdag och veckorna bara springer iväg. Ringde precis läkargruppen i Mölndal angående vaccination så nu har jag fått en telefon tid klockan 14.00. Då hoppas vi att vi får svar på alla våra frågor kring vaccinationerna osv.
 
Vi har också börjat fundera på hur vi ska få med oss alla saker till barnhemmet. Som sagt blev det en hel del kläder igår och vi vill få med oss så mycket som möjligt. Förhoppningsvis kan vi kontakta flygbolaget så att vi får ta med oss en extra resväska som är till barnen.
 
Om ni har några önskemål om vad ni vill läsa om här på bloggen så får ni gärna kommentera så gör vi vårt bästa för att uppfylla önskemålen.
 
Om ni har några frågor om oss, resan eller något annat så får ni gärna fråga för vi svarar på de vi kan.
 
 En grå dag i Göteborg avslutades i alla fall med en fin kväll
 
 
 
 
 

Kläder.......

Kategori: Allmänt

 
Hej!!
 
Hoppas ni har haft en bra onsdag. Jag har blivt sjuk så det är inte så jätte kul men bättre att bli det nu än senare. Idag har vi fått alla provkläder från Kappahl, vi trodde vi skulle få en liten påse med saker men det visade sig vara tre säckar med kläder, skor, sjalar osv. Jätte roligt att vi kunde få möjligthet till detta. Vi kommer sälja endel på loppis men sen kommer vi också ta med oss barnkläder till barnhemmet.
 
Så här såg det ut i min hall när jag kom hem:
Tänkte visa er lite bilder på det vi kommer sälja och ta med oss.
Vi kommer som sagt sälja detta på loppis och kläderna är helt oanvända.
En bild på några av skorna som vi fått:
Lite sjalar i alla möjliga färger. Väldigt mycket höstsjalar och några finns ute i butik just nu.
Badkläder i massor. Badkläderna kommer vi först och främst ta med oss till Thailand.
Tofflor kan det vara skönt att ha nu när det börjar bli lite kallt, söta barnunderkläder och sockar:
Killkläder:
Tjejkläder:
 
Allt detta har vi fått av vår sponsor kappahl. Vi är väldigt tacksamma och de kommer hjälpa oss att ta oss till Thailand. Vi kommer sälja endel kläder som jag nämt för att få in pengar men sen kommer vi också ta med oss kläder till barnhemmet som vi kan skänka.
 
Om ni är intresserade av att köpa lite oanvända kläder till ett mycket bra pris och desutom skänka lite pengar till vårt projekt så håll utkik här på bloggen när och var vi kommer sälja kläderna.
 
Stort tack till Kappahl :D
 
Kramar Frida
 
 
 
 

Delredovisning

Kategori:

Ja som rubriken lyder så är det dags för mig (Josephine) att delredovisa vårt projekt. Delredovisningen kommer vara inför min klass, handledare och lärare. Hela grejen med redovisningen är att både handledare och lärare ska få ett hum om vart i projektet man ligger till och hur det går för en. Jag ska redovisa i form av en enkel powerpoint med punkter som jag kommer utgå ifrån och berätta hur långt vi har kommit med våran volontärreseplanering. Detta kommer äga rum vecka 45 så jag har en stund att förbereda mig, men det kommer gå fint då det finns mycket om vårt projekt att prata om.

Godmorgon

Kategori: Allmänt

Vi är påväg till skolan båda två. Skola hela dagen sen hem och plugga. Hoppas ni får en bra tisdag. Förresten så är det bara 80 dagar kvar tills vi åker.

Tryckeri

Kategori: Allmänt

Hej! 
 
Måndag igen och en ny vecka att se framemot. Sista veckan innan vårt sista höstlov också. Idag har jag varit på en sminkutbildning i göteborg, jätte roligt och givande. Kanske kan sminka barnen på barnhemmet när vi är där.    
Bild på min sminkning som jag gjorde idag:
 
Just nu har jag precis kontaktat ett tryckeriföretag i Göteborg som kanske kan hjälpa oss att trycka varsin tröja men våra sponsorers logotyper på. Vi får hoppas dem svarar så snabbt som möjligt.
 
Förra veckan skulle vi ringa vaccinationscentralen men det blev inte av. Jag tror det är bättre att vi besöker dem så att vi får förklarar vad vi ska göra, tycker det kan vara svårt att förklara på telefon. Vi vill höra vad dem rekommenderar sen får vi fundera på vad som egentligen är viktigast.
 
Ikväll ska vi träna tillsammans och då passar vi samtidigt på att planera lite och prata lite om projektet. Lika bra att göra två saker samtidigt när man går I skolan hela dagen och dessutom på olika skolor. Inte alltid lätt att få ihop allt när vi har olika scheman osv. 
 
 
 
Fin höstbild från idag: 

 

Ge aldrig upp

Kategori: Allmänt

Det finns säkert några läsare som undrar hur vi kan lyckas med så mycket just nu. Det enda vi kan säga är att man aldrig ska ge upp. Vi började arbeta med projektet i september 2012, vi fick idén i juli 2012. På hösten 2012 började vi söka stipendier och maila företag. Vi fick inget stipendium och inget företag som ville sponsra oss fanns de heller. Men något som gav oss hopp var Lindome församling. Vi fortsatte kämpa och de gick långsamt, vi fick nej efter nej efter nej efter nej hela tiden. Men vi fortsatte kämpa och var med i tidningen innan sommaren och stod på loppis, vi fick lite energi och en stark vilja. Sommaren gick och vi fortsatte söka stipendium, vi fick bara nej hela tiden. I mitten av sommaren hamnade vi i en svacka och vi var väldigt nära att ge upp eftersom allt gick emot men det var något innerst inne i oss som sa att vi skulle fortsätta. Vi sökte vidare, fortfarande bara nej, och vi stod på loppis efter loppis efter loppis och vi startade new body försäljning. Men helt plötsligt en daFårö får vi ett samtal som är värt mer än något annat just nu. Vi hade lyckats. Vi gav aldrig upp, vi kämpade vidare och vi är så stolta över oss själva att vi tagit emot så många NEJ men ändå kämpat vidare. 
 
Om du vill något så klarar du det. Vi vill detta så otroligt mycket och vi har kommit en bra bit på vägen. Vi kan inte säga att vi lyckats med hela resan än men vi är en bra bit på vägen. 
 
Var stark och kämpa. 
ge aldrig upp
Kramar Frida och Josephine 

21 oktober

Kategori: Allmänt

Hej!! 
 
Hoppas ni har haft en kanon helg. vi har haft lugn helg båda två. Vi tänkte berätta en till glädjande nyhet som vi fått nu de sista dagarna och det är att vi kommer få lite kläder ur kappahls provkollektion. Kläderna kommer vi skänka till barnen på barnhemmet men vi har också tänkt sälja lite utav kläderna när vi står på loppis. Så håll utkik här på bloggen när och var nästa loppis är så kanske du kan gå hem med ett plagg som ingen annan har.
 
Vi är väldigt tacksamma även denna gången. Tack kappahl, speciellt tack till Anna på huvudkontoret i Mölndal 
 
 
Bild från: http://www.google.se/search?hl=sv&cp=3&gs_id=b&xhr=t&q=kappahl&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&bpcl=35466521&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=7TWEUOajIaKn4gT-nICAAg&biw=1024&bih=672&sei=8zWEULPxK6zN4QSKsoCQAg#biv=i|1;d|imDbOWzC52Tb_M:

http://www.allaflygbiljetter.se/

Kategori: Allmänt

Hej!!
 
Startar lördagen med att berätta om den nyhet som vi väntat på att berätta väldigt länge. Förra veckan fick vi ett samtal från allaflygbiljetter.se. Ett samtal som vi har kämpat för i 1 år och 3 månader. Vi har fått en sponsor till våra flygbiljetter. Detta är helt otroligt och vi är så tacksamma. Allaflygbiljetter.se är ett företag som hjälper dig att hitta nätets billigaste flygbiljetter bland resebyråer och flygbolag över hela världen. Eftersom vi kommer bli sponsrade av allaflygbiljetter.se så kommer vi arbeta tillsammans med dem och förhoppningsvis medverka på ett event längre fram.
 
Du kan hitta otroligt bra flygresor till ett bra pris hos dem så det är bara att kika in på deras hemsida. Klicka HÄR
 
 
Finns det ett bättre sätt att starta en lördag på?  NEJ
Vi är jätte glada över detta och vi ser framemot att arbeta tillsammans med allaflygbiljetter.se
 
Ha en jättebra lördag
kramar från oss
 

Godmorgon

Kategori: Allmänt

 
Idag är det fredag och 84 dagar kvar tills vi åker. Det var inte längesen det var 100 dagar. Idag har vi lång skoldag båda två men jag har en rolig dag att se framemot. Idag ska vi nämligen arbeta med färgteknik på frisörlektionen. vi kommer arbeta på modeller och göra trendiga och galna färgtekniker. Om jag kommer ihåg kanske jag lägger upp en bild på resultatet.
 
ha en bra fredag
 

Regn regn regn

Kategori: Allmänt

Regnet öser ner i Göteborg och dagarna blir så himla gråa och tråkiga. Tur vi har en resa att se framemot. Veckan har inte riktigt blivit som vi planerat. Vi har tex inte hunnit ringa vaccinationscentralen än men det hinner vi förhoppningsvis imorgon.
 
Vi har inte arbetat något med projektet idag utan dagen har bestått av allt möjligt.
Jag (frida) har haft praktik som jag har varje torsdag. Är på en salong som heter Mazi som ligger mellan avenyn och vasaplatsen. En mycket bra salong med super härliga männsikor. Trivs verkligen jättebra. Jag brukar praktisera till 18.00 men eftersom jag sitter med i studentkomitten på skolan var jag tvungen att gå på ett möte ang studentfesten och balen. Väldigt roliga ämnen att ha möten om men det är otroligt många starka viljor som ska komma överrens. Men just nu ser det väldigt bra ut och man längtar bara mer och mer efter studenten. Men innan vi tar studenten händer det mycket.
Efter mötet mötte jag upp Josephine som hade varit i skolan och jobbat på morgonen idag. Vi gick till nordstan och tog en fika och bara tsatt och pratade som vi tjejer behöver ibland. Efter fikan tog vi tåget hem och nu sen jag kom hem har jag bara legat i sängen och slappat. Får passa på när man inte har något plugg i skolan förutom projektarbetet,
 
Imorgon är det fredag och skola som vanligt. Sen är det helg och då ska jag på spa. Något som jag verkligen ser framemot, bara ta de lugnt och njuta av en behandling.
 
Idag blev det ett blandat inlägg men ibland kan det vara kul att läsa om vad vi gör på dagarna.
 
Hade inte tackat nej till lite värme just nu i regnet
 
Kramar F & J
 

Header

Kategori: Allmänt

Som ni kanske ser så ser bloggen inte ut som den har gjort innan. Vi håller på att göra en ny header med våra sponsorer. Vi vill visa upp våra sponsorer så mycket som möjligt därför vill vi ha med dem i vår header. Men vi är inte speciellt tekniska så det kommer nog dröja några dagar innan den nya headern kommer upp.

Filmning

Kategori:

Idén med det här projektet är ju att vi vill stärka barns rättigheter och för att redovisa detta har vi planerat att göra en dokumentärfilm. Vi har varit lite oroliga innan om vi faktiskt får filma på barnhemmet och på barnen så i går så mejlade vi volontärresor.se och frågade om det var möjligt att få göra det. I dag fick vi svar och fick det bekräftat att vi får lov att filma. Detta blev en stor lättnad, för filmen är något utav det viktigaste då vi måste ha en slutprodukt. Så just nu funderar vi på hur dokumentärfilmen ska vara och hur vi ska redigera och så vidare.

Sponsor!

Kategori:

Här är våra nya tröjor som vi har fått utav en av våra sponsorer. Vi är väldigt tacksamma. Företaget heter Landskap & Anläggning AB

Lindome församling

Kategori: Allmänt

Hej!
 
För ett år sedan fick vi ett bidrag av Lindome församling. Bidraget betyder oerhört mycket och vi är väldigt tacksamma för de. Pengarna kommer gå till att förbättra och stärka barnsrättigheter i de fattiga områderna i Thailand. När resan är avslutad ska vi besöka lindome församling för att redovisa var pengarna har gått till. Vi hoppas också att vi kan inspirera andra att åka på en volontärresa när de får höra vår berättelse och se vår film. Man behöver inte bara hjälpa till genom att skänka pengar till en organistation utan man kan faktiskt hjälpa till med fysiskt arbete.
Vissa kanske tycker man kan skänka pengar istället för att resa iväg och betala en dyr resa och sedan arbeta gratis, vi vill hjälpa barnen samtidigt som vi vill åka på ett äventyr och se allt med egna ögon därför väljer vi att åka och volontärarbeta istället för att skänka pengar.
 
 
 

bilder tagna från: http://www.lindomeforsamling.se/?pg=
 
Jag har inte så mycket mer att säga idag, det har varit en kort dag i skolan för mig och ikväll ska vi ses och arbeta lite med projektet. Det skulle vara roligt att byta header så de kanske vi fixar med ikväll. Kika in sen så kanske det har skett en förändring.
 
Ha en bra tisdag kramar

Måndag

Kategori: Allmänt

 
88 dagar kvar tills volontärarbetet startar.....
 
Idag blir det en pluggfri dag efter att vi pluggat mycket i helgen. Vi åker istället och tränar tillsammans för att göra något vettigt.
Idag tänker vi vara helt fria från projeketet också men istället så tänkte vi berätta lite om hur vi lärde känna varandra. Vi har gått på samma skola sen vi började 0-an. Vi har alltid kommit bra överrens men inte umgåtts i samma kompiskrets utan det började egentligen först när vi i 8-an åkte på en utbytesresa tillsammans till Litauen. Vi bodde ihop hos en familj och då blev vi tajtare eftersom vi fick ta oss egenom något som vi aldrig hade varit med om innan tillsammans. Det var en stor utmaning och ett äventyr som man aldrig kommer göra om. I 9an kom vi lite ifrån varandra igen men när vi började gymnasiet så kom vi allt närmare. Det låter lite konstigt och det brukar vara tvärtom, vet inte direkt varför det blev så här men vi är väldigt glada att det blev så. Vi går på olika skolor men ses väldigt ofta. Vi har upptäckt att vi är mer och mer lika men ändå olika. Vi har grymt kul ihop och vi stöttar varandra i motgångar. Projektarbetet som vi håller på med nu har gjort oss ännu tajtare eftersom vi får verkligen kämpa tillsammans för att nå vårt mål. Vi var också på en väldigt lyckad resa tillsammans i Turkiet i augusti. Nu ser vi framemot nästa utmaning tillsammmans.
 
Här bjuder vi på lite bilder från vår Turkiet resa som ni inte sett innan:
        
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

14 oktober

Kategori: Allmänt

Hej alla läsare Idag är det söndag den 14 oktober alltså ca 3 månader tills vi åker. Som vi skrev häromdan så kollade vi vad vi behövde vaccinera oss mot. De rekommenderar hepatit à & b så minst två sprutor kommer vi få ta, usch. Vad gör man inte för att må bra. Tänk alla vaccin vi sprutar in i våra kroppar. Eftersom man måste ta sprutorna ganska långt innan avresa så ska vi ringa till vaccinationscentralen i veckan så vi får bokat en tid.
Idag står de också på schemat att vi måste kolla hur vi ska göra filmen. Som hjälp tar vi och kollar på youtube men också på världens barn galan som gick i fredags på svt. Det är bra att få lite inspiration och se lite hur "proffs" arbetar. Eftersom det är så tråkigt väder idag också så tycker jag de passar bra med en härlig semesterbild från vår Turkiet resa.

En grå lördag

Kategori: Allmänt

Hej! Idag är det mindre fint väder efter en vecka med ett strålande höstväder. Dagen idag kommer spenderas inomhus med en del plugg. Vi båda har mycket i skolan just nu + att vi arbetar hårt med projektet. Det är bara att kämpa på, det är ändå sista året och vi har mycket att se fram emot: -Volontärresan -Jobba med dokumentärfilmen -Redovisning av projektet -Avslutningsbalen -Och sist men inte minst STUDENTEN Detta är de som kommer ske under våren, det är bara roliga, spännande och oförglömliga saker som kommer ske under våren. Min lördag spenderas med denna boken:
Ha en fortsatt bra lördag kramar

Underbara fredag

Kategori: Allmänt

Hej! äntligen är det helg. Efter en händelserik vecka är det otroligt skönt att få lite ledigt. I veckan har det skett stora framsteg för vårt projekt, vi har bokat resan och vi har fått ett glädjande besked. Vad det glädjande beskedet gäller kommer ni få veta så snart som möjligt. 
Idag slutade jag extra tidigt och därför sitter jag hemma och planerar lite inför resan, det som jag ska kolla upp idag är mindre roliga saker men behövliga. Vi måste nämligen vaccinera oss mot olika sjukdomar osv eftersom vi ska bo lite avsides. Jag behöver också fylla i lite hälsouppgifter som ska skickas till barnhemmet.
Något som vi längtar väldigt mycket efter just nu är vårt informationspaket från volontärbyrån. 
 
För någon dag sedan funderade jag över hur snabbt tiden egentligen har gått och hur mycket vi växt som personer redan innan resan. Vi har jobbat med att planera och söka sponsorer i över ett år och de kräver ett otroligt tålamod och ett stort engagemang. Vi har fått kontakta företag, varit med i tidning, stått på olika loppmarknader, gjort reklam för projektet osv. Vi har gjort mängder med saker och nu är det bara 91 dagar kvar. Tiden går otroligt snabbt, snart är det höstlov sen är det vinterlov, julafton och nyår. Vinterlovet går alltid otroligt snabbt och iår kommer det gå ännu  snabbare. Efter vinterlovet åker vi på resan vi har drömt om och som vi strävat efter väldigt länge. 
 
Ha en underbar fredag kramar
///F

92 dagar kvar

Kategori: Allmänt

Som rubriken lyder är det ändast 92 dagar kvar till resan. Tiden går väldigt snabbt och just nu planerar vi en loppis som vi ska stå på om några veckor. Denna gången kommer det vara innomhus eftersom vintern börjar närma sig. Vi tänkte också ta kontakt med Carina som jobbar på loppisen hamstern i kungsbacka. Hon var väldigt intresserad av vårt projekt och vi tänkte vi kunde hitta på något för att göra reklam för projeketet på hennes loppis.
 

Lyckliga

Kategori: Allmänt

Igår fick vi ett besked som vi har väntat på i ett år. Vi har kämpat och arbetat så mycket och äntligen får vi ett positivt besked. Vi berättar mer om några dagar. 

Tisdag

Kategori: Allmänt

Planeringen är just nu i full gång och vi håller på att planera ett möte med vår gamla grundskola. Vi behöver besöka skolan för att få lite undervisningsmaterial som vi kan ha med oss till volontärcentret. Förhoppningsvis kan våra gamla lärare hjälpa oss med detta. Vi kämpar också med vår new body försäljning som hittils har gått väldigt bra.
 
//Frida och Josephine
 
 

Äntligen!

Kategori: Allmänt

Nu så har vi äntligen bokat vår resa. Vi börjar arbeta som volontärer den 14 januari. Vi startar vår resa på Landvetter flygplats den 11 januari. De kommer bli en lång och nervös flygresa mot vårt livsäventyr.
Just nu är vi väldigt glada och förväntansfulla. Nedräkningen har börjat och det är mindre än 100 dagar kvar.

Projektplan

Kategori: Allmänt

Hej igen! Eftersom bloggen för mig, Josephine, är en sorts loggbok för vårat projektarbete så tänkte jag att jag lägger ut våran projektplan som vi tillsammans har gjort.

 

 

 

Volontärresa som projektarbete i
årskurs 3: En resa där man arbetar
gratis för att hjälpa behövande
människor. En resa där man lär
sig mycket om sig själv och får ta
ett stort ansvar. Det krävs en bra
planering för att detta ska kunna
genomföras. Det kommer vara tufft
att se skillnaden mellan en uppväxt i
Thailand jämfört med Sverige. Man
kommer utvecklas som människa
och Frida kommer också kunna se
skillnader inom frisöryrket, såsom
olika hårtyper och hårtrender.
Josephine kommer få en ny miljö
att filma i. Ett projekt som kommer
utveckla oss som människor och vi
kommer lära oss otroligt mycket om
oss själva.

Handledare
Josephine: Anna Öman
Frida: Ulrika Cardestig

 

Inledning
Vi är två tjejer Josephine Touche och Frida Lidholm som är gamla klasskompisar från
grundskolan. Vi har upptäckt att vi har samma intresse och tänker likadant kring vad vi vill
göra kring vårt projektarbete. Josephine läser media programmet med inriktning film på NTI
gymnasiet i Göteborg och Frida läser frisörprogrammet på Drottning Blankas gymnasieskola
i Kungsbacka. Två program som är väldigt olika men ändå vill vi göra något ihop. Båda
är intresserade av att hjälpa andra och därför har vi kommit fram till att vi ska göra en
volontärresa till Thailand. Volontärresan kommer vara vårt projekt och vi kommer knyta ann
till båda programmen.

 

Vad har hänt sedan vi startade hösten 2011

1. Vi har sökt bidrag utan resultat

2. Vi har fått ett stipendium av Lindome församling på 4000 :-

3. Vi har blivit intervjuade av Norra Halland

4. Vi har varit med i tidningen Norra Halland

5. Startat en blogg http://fridajosephinevolontarresa.blogg.se/

6. Vi har stått på flera marknader och samlat in pengar vilket resulterade i totalt ca 4500 :-

 

Bakgrund
Allt började på hösten 2011 då Frida kom på iden att åka som volontär. Hon frågade
Josephine om hon också var intresserad och självklart var hon det. Tillsammans kom vi
överens om att åka till Thailand eftersom vi turister bara ser den fina sidan av Thailand.
Vi vill se baksidan och skaffa oss en uppfattning av landet som inte alla har. Eftersom
ett volontärarbete brukar pågå under en längre tid hade vi inte tänkt göra detta som ett
projektarbete men när vi hittade en resa som var anpassad för projektarbeten blev vi genast
intresserade. Vi började planera och söka bidrag vilket visade sig vara väldigt svårt. Under
ett år har vi sökt massor med bidrag men inte fått något svar. Detta beror på att vi bara kan
vara borta i två veckor. Men vi skickade ett mail till Lindome församling och de ställer upp
och bidrar med 4000 :- till vår resa. Vi är väldigt tacksamma och stolta över de bidraget. Vi
samlar också in pengar själva genom marknader osv. Detta var vår bakgrund till varför vi vill
åka men bakgrunden till volontärprojektet är att det finns alldeles för många föräldralösa och
fattiga barn i Norra Thailand. Barnen hamnar på olika barnhem och barnhemmen behöver
frivillig personal som kan hjälpa barnen att få en ljus framtid. Vi vill hjälpa andra och
dessutom få uppleva en annan kultur och verkligen se att man kan göra stor skillnad av små
medel.

 

Varför Thailand?
Vi har valt att åka till just Thailand för vi vill se något som turisterna i Thailand inte upplever.
Till Thailand åker 1000-tals svenskar varje år för att semestra. Vi vill bryta den trenden
och åka till Thailand för att se baksidan av landet. Thailand förknippar många med kritvita
stränder, turkosa vatten, god mat och glada människor. Men hur ser egentligen baksidan
av turistparadisen ut? Vi vill få se de "riktiga" Thailand och det tror jag vi kommer få göra
genom denna resa. Vi vill också att genom vår redovisning efter resan att andra människor ska
göra samma resa. Istället för att bara åka på en solsemester i tre veckor kan man kombinera en
solsemester med volontärarbete.

 

Syfte
Syftet med resan är att stärka barns rättigheter och öka den internationella förståelsen hos
ungdomar i Sverige. Vi ska lösa det genom att arbeta på barnhemmet där det bor utsatta
barn, vi ska stötta och ge dem ett hopp inför framtiden. Öka den internationella förståelsen
hos ungdomar i Sverige ska vi göra genom att Josephine gör en film om resan och om barns
rättigheter som vi sedan kommer visa i våra skolor och framförallt för Lindome församling.
Josephines väljer att göra en dokumentärfilm för att bäst kunna förmedla sitt budskap om att
alla barn ska ha samma rättigheter. Varför hon valde att just göra en dokumentärfilm är för
att det passar väldigt bra just i det här projektet och framförallt för att hon gillar att filma och
redigera.
Vi anser också att vi kommer öka den internationella förståelsen hos barnen i Thailand genom
att vi undervisar i Engelska och då kommer dem har lättare att kommunicera med barn från
andra delar av världen. Frida kommer göra barnen fina i håret för att dem ska känna sig
speciella och omtyckta. Vi vill ge så mycket kärlek som möjligt till barnen och därför ska vi
använda våra erfarenheter vi har. Syftet med resan är också att få andra barn, ungdomar och
även vuxna att förstå hur lyckligt lottade vi är i Sverige.

 

Problemformulering
Det största problemet som skulle kunna uppstå är att vi inte får de bidrag och ekonomiska
stöd som vi har sökt och behöver för att kunna utföra vår resa.

 

Avgränsningar
Vårt område är väldigt stort och det är många olika saker vi kommer arbeta med. Vi kommer
göra mycket mer än vad vår yrkesinriktning kräver. Josephine går media med inriktning film
och för att få sin inriktning med i arbetat kommer hon göra en dokumentärfilm om projektet.
Frida som har frisör som inriktning kommer arbeta med se hur hårmodet är i Thailand jämfört
med i Sverige och göra lättare håruppsättningar och kanske klippa barnen. Vi har gjort denna
avgränsningen för våra inriktningar för att vi kommer göra otroligt mycket mer utöver detta.
Här är arbetsuppgifter som vi kommer arbeta med minst 5 dagar i veckan med under vanliga
arbetstider:

 

Arbetsuppgifter på barnhemmet

• Undervisning i engelska.

• Assistera de lokala lärarna.

• Skapa en lekfull miljö och uppmuntra barnens kreativitet genom pedagogiska leker,

spel, sånger mm.

• Ha uppsikt över barnen i deras dagliga aktiviteter som när de äter, städar och gör sina

läxor.

• Hjälpa till med läxläsning.

• Måla väggar, tak och golv.

• Renovera barnhemmet skapa en trivsam miljö.

• Hjälpa till att hålla skolhemmet rent och planera utflykter och andra aktiviteter för

barnen.

• Ta hand om barnen på daglig basis, ge dem närhet och uppmärksamhet som de skulle

fått från sina föräldrar.

 

Genomförande/metod
Metod: För att nå vårt mål har vi som sagt planerat att göra en dokumentärfilm som ska visas
för flera grupper av människor. För att försöka visa vårt budskap via dokumentärfilmen kan
bli lite av en utmaning men vi tycker ändå att det är det bästa sättet att förmedla vårt budskap
om att alla barn ska ha samma rättigheter just på det sättet att man verkligen får ta del av hur
dem lever genom rörliga bilder. Vi har även planerat att försöka göra en intervju med någon
ansvarig personal på barnhemmet.
Varför vi valde att just göra en dokumentärfilm är för att det passar väldigt bra just i det här
projektet och framförallt för att Josephine gillar att filma och redigera. Genom denna resa
till Thailand kommer vi förhoppningsvis nå vårt mål om att stärka barns rättigheter och den
internationella förståelsen hos barnen. Hur dokumentärfilmen i sig kommer att utföras är dock fortfarande under idéstadiet.

Material som behövs för vårt projekt: För att kunna göra vårt projekt så bra som möjligt
krävs det att vi har en bra filmkamera, mikrofon, reflexskärm, frisörsaxar, kammar,
hårsmycken (hårsnoddar, hårspännen). Vi behöver också använda oss av volontärbyråns
material så att vi vet hur allt fungerar och vad som gäller. För att kunna göra den bästa
undervisningen i engelska på barnhemmet skulle det vara bra med lättare engelska material
och det hade vi tänkt få tag i på vår gamla grundskola.

Medarbetare: Vi är som sagt två stycken på detta projekt, och det har både sina för- och
nackdelar. Att man är två stycken är absolut ett plus då man slipper ta hand om stressen helt
själv. Även när man tänker på hur kommunikationen kommer att bli där nere så är det skönt
att veta att man i alla fall har en person att prata svenska med då svensk personal inte kommer
att finnas på plats. En stor nackdel är ju att det blir dubbelt så dyrt, annars så tycker vi inte att
det finns så många nackdelar med att vara flera i samma projekt.
Eftersom att Josephine studerar film så kommer hon att stå för all teknik vad som gäller
filmandet och redigering. Frida kommer att försöka få med sin inriktning frisör så gått det går
genom att ta med sig olika hårprodukter och liknande. Så på så sett så kommer vi ha våra egna
områden inom det här projektet och få in det vi tycker om bäst.

 

För att lyckas med projektet behöver vi hjälp av andra personer. Vi har fixat en kontaktperson
på volontärbyrån som hjälper oss att svara på frågor som vi har. Han kommer också hjälpa
oss med vår bokning av projektet. Den hjälpen som vi behöver av honom får vi genom att
vi kontaktar honom på mail eller via telefon. Vi fick han som kontaktperson genom att vi
skickade en fråga till volontärbyrån och frågade om det var möjligt att få någon som kan
hjälpa oss att utföra projektet.
Vi hade också tänkt försöka söka sponsorer som kan sponsra med lite produkter eller leksaker
som vi kan ge till barnhemmet och då kommer vi behöva hjälp av olika företag och denna
hjälp hade vi tänkt försöka få genom att vi kontaktar olika företag.
Vi behöver också varsin handledare som vi kan diskutera våra idéer med och rådfråga.
Eftersom vi var med i Tidningen Norra Halland i våras har vi en kontaktperson där också som
vi ska samarbeta med för att projektet ska synas.

 

Presentation
Vårt projekt kommer vi presentera genom filmen som Josephine ska göra + genom bilder
där man ser lite vad Frida har arbetet med i Thailand. Vi kommer också hålla ett föredrag
om resan för att få andra ungdomar att göra likadant. Vi kommer också genom vår blogg
att presentera vad vi gör dagligen nere i Thailand så att alla hemma i Sverige kan följa vårt
projekt. Vi kommer att göra olika presentationer på båda skolorna och vi kommer också
hålla ett större föredrag för Lindome församling under våren. Projektet kommer också att
presenteras på volontärbyråns hemsida efter hemkomst och vi kommer också kontakta vår
kontaktperson på tidningen Norra Halland som kan göra en intervju med oss. Filmen och
bilderna som kommer vara vår dokumentation av resan visar vi gärna upp på Drottning
Blankas modevisning (vårsalong) om det finns ett intresse av det.

 

SWOT principen

S = Styrkor: Våra styrkor är vår vilja och våra ambitioner. Vi har ett väldigt stort engagemang och vi har kämpat med att samla in pengar i ett år. Detta ser vi som våra styrkor. Om man ska se på styrkor efter vår upplevelse så kommer de bli desto fler eftersom förhoppningsvis kommer vi växa otroligt mycket som personer och vi kommer lära känna oss själv på ett helt nytt sett. Dessa styrkor tror vi kommer betyda mycket inför framtiden.

W = Svagheter: Våra svagheter är att vi inte har någon erfarenhet sedan innan av volontärarbete utan vi kommer få börja från start. Frida har heller aldrig studerat asiatiskt hår så det är en svaghet som förhoppningsvis kommer bli till en styrka. Josephine har inte filmat i ett så starkt solljus. Eftersom Thailand ligger nära ekvatorn blir det ett helt annat ljus jämfört med i Sverige.

O = Möjligheter: Våra möjligheter är att vi kommer få lära oss något nytt och se skillnaden mellan vår vardag och deras vardag. Frida kommer också få möjlighet till att se skillnaden mellan hårtyper och hårtrender. Josephine kommer få möjlighet att filma i olika ljus, såsom starkt solljus och i mörker. Vi får en erfarenhet genom att bra förbereda resan som inte många har.

T = Hot: Våra hot är att det är svårt att få bidrag eftersom det är många som söker. Det finns inte så många bidrag att söka inom detta ämne och därför är konkurrensen hård och detta är ett stort hot för vårt projekt. Det finns också hot såsom sjukdomar som kan förekomma på plats men då är det bara att se till att vara förberedd på allt.

 

Resurser
Projektets kostnader är ganska stora. Själva volontärresan går på 4400 kr per person sen
utöver det är det flygbiljetterna som är det största kostnaden. Vi har sökt massor med bidrag
från olika organisationer men det är svårt att få något beviljat eftersom vi inte kommer kunna
vara borta på resan någon längre tid. Vi har fått ett stipendium av Lindome församling på
4000 kronor som går till resan. Vi arbetar också intensivt med att samla in pengar själva
genom marknader osv. För att få ihop så mycket pengar som möjligt kommer vi fortsätta stå
på marknader och vi kommer dessutom börja sälja Newbody nu under hösten.

 

Här är en budget för våra utgifter

 

1. Boende, mat, transfer från flygplatsen,

ansvarsförsäkring, volontärplats,

engelsktalande koordinator,

introduktion och 24 timmar support.

4400 :-/per person = 8800:-

2. Flyg

Ca 14 000 :-

3. Vaccination (Hepatit A + B)

540 :-/per person = 1080

Totalt 23 880 :-

 

Länkar/källor

http://www.volontarresor.se/projekt/asien/thailand/thailand-tvaveckorsprojekt

http://www.cityakuten.se/vaccination/priser.php

http://www.klm.com/travel/se_sv/index.htm